Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Τι είναι η Στοματολογία

Στοματολογία- Μία προσέγγιση


Στοματολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την παθολογία του στόματος, με οτιδήποτε, δηλαδή, μη φυσιολογικό συμβαίνει στη στοματική κοιλότητα, τα οστά των γνάθων, τους σιαλογόνους αδένες και τις όμορες περιοχές. Αν και όχι αρκετά γνωστή στο ευρύ κοινό, η Στοματολογία αποτελεί ουσιαστικά το σημείο τομής Οδοντιατρικής και Ιατρικής, αφού απαιτεί και συνδυάζει στοιχεία και από τις δύο αυτές επιστήμες. 

Πρόκειται για εξειδίκευση που αποκτάται ύστερα από επιπλέον πολυετείς και επίπονες σπουδές, με προαπαιτούμενο το πτυχίο της Οδοντιατρικής. Κατά συνέπεια, ο Στοματολόγος αποτελεί τον πλέον εξειδικευμένο και αρμόδιο ιατρό για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων της στοματικής περιοχής. Είναι δυστυχώς συνηθισμένο το φαινόμενο, ασθενείς με στοματολογικά προβλήματα να καταφεύγουν από τη μία ιατρική ειδικότητα στην άλλη χωρίς να βρίσκουν λύση, μέχρι να ενημερωθούν, κατά τύχη τις περισσότερες φορές, για την ύπαρξη της ειδικότητας του Στοματολόγου. Τα τελευταία χρόνια, στην Κλινική Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ειδικότητα της Στοματολογίας.
Η Στοματολογία αποτελεί πολυσύνθετη εξειδίκευση που απαιτεί άριστη γνώση παθολογίας και χειρουργικής, τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία. Διαγνωστικά μέσα στη στοματολογία αποτελούν κυρίως η κλινική εξέταση, η διαγνωστική βιοψία, οι κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και η λήψη επιχρίσματος από το στόμα για μικροβιολογική ή κυτταρολογική εξέταση. Θεραπευτικά, συνήθως ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή (βραχείας ή και μακροχρόνιας διάρκειας) με φάρμακα από όλο το φάσμα της φαρμακευτικής ή πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση της βλάβης (συνήθως στο ιατρείο, σπανιότερα σε νοσοκομείο), όταν αυτό είναι σκόπιμο.

Είναι επιβεβλημένο, καθένας από εμάς, όταν αντιληφθεί κάποια μη δικαιολογημένη ή ανορθόδοξη μεταβολή στο στόμα του (όπως π.χ πόνο, διόγκωση, εμφάνιση ογκιδίων, αιμορραγία, μεταβολή χρώματος ή υφής του βλεννογόνου, λευκές ή μελανές κηλίδες, πληγές που δεν κλείνουν, άφθες που επιμένουν, ξηροστομία, καυσαλγία, πίκρα, κακοσμία, διαταραχή της γεύσης και γενικότερα κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα) να εξεταστεί από Ειδικό Στοματολόγο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του στόματος (οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στόματος, κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνεύματος, επιβεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό). Στην τελευταία, δε περίπτωση των ατόμων υψηλού κινδύνου, ο συχνός, τυπικός, περιοδικός έλεγχος είναι απαραίτητος ακόμα και με την απουσία συμπτωμάτων, αφού η κλινική εξέταση από κάποιο Ειδικό Στοματολόγο μπορεί να εκτιμήσει κάποια σημεία που ο ίδιος ο ασθενής να μην έχει αξιολογήσει ως ύποπτα.
Είναι όμως εξίσου επιβεβλημένο, καθένας από εμάς που διαπίστωσε κάτι στο στόμα του το οποίο χρήζει στοματολογικής εξετάσεως, να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην ανατρέξει στο διαδίκτυο με τα συμπτώματα που υποκειμενικά αντιλαμβάνεται και την εικόνα που με τη δική του οπτική γωνία ερμηνεύει, εκβιάζοντας μια πρώτη διάγνωση, μιας και το μόνο που θα αποκομίσει από αυτό είναι συνήθως μια ψευδώς θετική ή ψευδώς αρνητική απάντηση.

Τέλος, για λόγους ενημέρωσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί η διάκριση του Ειδικού Στοματολόγου (που όπως προαναφέρθηκε είναι εξειδίκευση της Οδοντιατρικής) από τον όρο Στοματολόγο που χρησιμοποιείται κάποιες φορές από αποφοίτους Οδοντιατρικών Σχολών βαλκανικών, κυρίως, χωρών, υποδηλώνοντας απλώς τον πτυχιούχο οδοντίατρο από τις χώρες αυτές.

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλη Dr. Imoloa βοτανική ιατρική είναι η τέλεια θεραπεία για τον ιό HIV, μου διαγνώστηκε HIV για 8 χρόνια και κάθε μέρα ψάχνω πάντα για έρευνα για να βρω τον τέλειο τρόπο για να ξεφορτωθώ αυτή τη φοβερή ασθένεια γιατί πάντα γνωρίζω τι Χρειαζόμαστε γιατί η υγεία μας είναι στη γη. Έτσι, στην αναζήτηση στο διαδίκτυο έχω δει πολλές μαρτυρίες για το πώς ο Δρ imoloa μπορεί να θεραπεύσει τον ιό HIV με ισχυρά φυτικά φάρμακα. Αποφάσισα να έρθω σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο, ήρθα σε επαφή μαζί του για τα φυτικά φάρμακα που έλαβα μέσω της υπηρεσίας ταχυμεταφορών της DHL. Και με οδήγησε πώς. Τον ρώτησα για μια λύση για να πάρει βοτανοθεραπεία για δύο εβδομάδες. Και στη συνέχεια μου έδωσε εντολή να ελέγξω τι έκανα. Κοιτάξτε με (ΗΓΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ). Ευχαριστώ τον Θεό για τον Δρ Ιμόλοα για τη χρήση ενός ισχυρού φυτικού φαρμάκου για να με θεραπεύσει. έχει επίσης μια θεραπεία για ασθένειες όπως ασθένεια Parkison, κολπικό καρκίνο, επιληψία, διαταραχές άγχους, αυτοάνοσες ασθένειες, πόνος στην πλάτη, διαστρέμματα, διπολική διαταραχή, εγκεφαλικοί όγκοι, κακοήθης, βρουξισμός, βουλιμία, ασθένεια τραχηλικού δίσκου, καρδιαγγειακή νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, διαταραχές, διπολική διαταραχή, όγκοι του εγκεφάλου, κακοήθης, βρουξισμός, βουλιμία, ασθένεια του τραχηλικού δίσκου, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαστρέμματα, διπολική διαταραχή, εγκεφαλικοί όγκοι, κακοήθης, βρουξισμός, βουλιμία, ασθένεια τραχηλικού δίσκου, καρδιαγγειακή νόσο, και συμπεριφορικές διαταραχές, κυστική ίνωση, υπέρταση, διαβήτης, άσθμα, αυτοάνοση μεσολαβούμενη αρθρίτιδα. Χρόνια νεφρική νόσο, αρθρίτιδα, πόνος στην πλάτη, ανικανότητα, φάσμα αλκοόλης φέτας, δυσμεμική διαταραχή, έκζεμα, καρκίνο δέρματος, φυματίωση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, δυσκοιλιότητα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρκίνο οστού, καρκίνο πνεύμονα, πυρετός, ηπατίτιδα ABC, σύφιλη, διάρροια, ασθένεια του Huntington, οπίσθια ακμή, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νόσος του Addison, χρόνια νόσος, ασθένεια Crohn, κυστική ίνωση, ινομυαλγία, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ασθένεια μυελού των νυχιών, παράλυση, , Κακόηθες μελάνωμα, Μανία, Melorheostosis, Meniere's Νόσος, Μυκοπολυσακχαρίδωση, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Μυϊκή δυστροφία, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Νόσος Αλτσχάιμερ email- drimolaherbalmademedicine@gmail.com / ή {whatssapp ..... + 2347081986098}

    ΑπάντησηΔιαγραφή