Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Τριχωτή γλώσσα

 ΤΡΙΧΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ


Η έκφραση "μάλλιασε η γλώσσα μου", σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, προέρχεται από τιμωρίες της βυζαντινής εποχής, που ήταν ανάλογες με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο: Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά.
Υπάρχει όμως και κυριολεκτική απόδοση της έκφρασης, την οποία συναντάμε σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όπου παρατηρείται επιμήκυνση και πάχυνση των τριχοειδών θηλών της γλώσσας (είναι οι θηλές που βρίσκονται σε όλη την άνω επιφάνεια της γλώσσας). Έτσι, ανάλογα την περίπτωση, οι θηλές της γλώσσας μετατρέπονται σε μικρό θάμνο, με χρώμα λευκωπό το οποίο όμως μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες ή το κάπνισμα.
Ως πιθανές αιτίες δημιουργίας τριχωτής γλώσσας έχουν αναφερθεί μύκητες, αναιμία, κακή υγιεινή, υπερβολική χρήση αντιβιοτικών κ.ά.
Θεραπευτικά, χρειάζεται καλό καθάρισμα με ειδική βούρτσα για την γλώσσα ώστε να μην μαζεύονται υπολείμματα τροφών τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν μυκητιάσεις και καψίματα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου