Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Κακοσμία του στόματος

Άρθρο του Αθανάσιου Ζακόπουλου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Τα νέα του ΤΥΠΕΤ", τεύχος 124, 2006







Η κακοσμία του στόματος είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, οι οποίοι πολλές φορές δεν γνωρίζουν  ότι η αναπνοή τους είναι δυσάρεστη για τους άλλους. Αν πάντως έχετε παρατηρήσει τους συνομιλητές σας να κρατάνε …απόσταση ασφαλείας όταν μιλάνε μαζί σας, συνεχίστε να διαβάζετε

·Κακοσμία ονομάζουμε την άσχημη οσμή που γίνεται αντιληπτή κατά την έξοδο του αέρα από το στόμα. Δεν έχει σχέση με τη δυσάρεστη οσμή που έχει η αναπνοή μας όταν τρώμε κάποια συγκεκριμένα φαγητά (π.χ κρεμμύδια, σκόρδα, κουνουπίδι). Επίσης, δεν αναφερόμαστε στην κακοσμία από το κάπνισμα, γιατί εκεί είναι φανερή η αιτία αλλά …και η λύση. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής  με κακοσμία δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι μυρίζει η αναπνοή του ενώ και το κοντινό περιβάλλον του λανθασμένα δεν τον ενημερώνει, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει χωρίς να διορθώνεται. Ένας τρόπος για να δούμε αν μυρίζει η αναπνοή μας είναι να κλείσουμε τη μύτη και το στόμα με τις παλάμες μας και να μυρίσουμε τον αέρα που εκπνέουμε.

·Η κακοσμία δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα.

·Η κακοσμία δεν είναι κληρονομική. Η κακοσμία πολύ σπάνια προέρχεται από τους πνεύμονες, οφείλεται σε κάποια σοβαρή νόσο ή προέρχεται από το στομάχι, Η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο μιας και οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κακοσμία.

·Τις περισσότερες φορές (90-95%) η κακοσμία προέρχεται από το στόμα και πιο συγκεκριμένα από τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα. Επίσης η ξηροστομία συνοδεύεται από κακοσμία, επειδή δεν υπάρχει αρκετό σάλιο για να προστατέψει το στόμα από τα διάφορα μικρόβια.

Πως μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία που προέρχεται από το στόμα μας;

·Δόντια: Βούρτσισμα των δοντιών με σωστό τρόπο μετά από κάθε γεύμα, τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως και οπωσδήποτε πριν τον ύπνο. Αλλαγή της οδοντόβουρτσας κάθε τρεις μήνες. Χρησιμοποίηση οδοντικού νήματος κάθε μέρα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια. Χρήση μεσοδόντιων βουρτσών στις περιοχές που υπάρχουν γέφυρες ή στεφάνες για να απομακρύνονται οι τροφές που μένουν σ’ αυτά τα σημεία. Οι ασθενείς που φοράνε οδοντοστοιχίες θα πρέπει να τις πλένουν μετά από κάθε γεύμα και κάθε βράδυ να τις φυλάνε σε ένα ποτήρι με νερό.

·Γλώσσα: Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι τις πιο πολλές φορές η κακοσμία του στόματος οφείλεται στη γλώσσα. Σε πολλούς ανθρώπους η επιφάνεια της γλώσσας εμφανίζει φυσιολογικές σχισμές και αύλακες (οσχεοειδής ή αυλακωτή γλώσσα) ή οι θηλές της γλώσσας τους είναι πολύ αναπτυγμένες και μοιάζουν με τρίχες (τριχωτή γλώσσα). Στις περιοχές αυτές κατακάθονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσάρεστη οσμή. Θα πρέπει λοιπόν καθημερινά, πρωί και βράδυ, να βουρτσίζουμε τη γλώσσα μας με ειδικές βούρτσες για τη γλώσσα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με σκέτο νερό (όχι με οδοντόκρεμα)

·Ούλα: Οι ασθενείς που υποφέρουν από ουλίτιδα και, ιδιαίτερα, από περιοδοντίτιδα εμφανίζουν συχνά κακοσμία, γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες στοματικής υγιεινής και να παρακολουθούνται συχνά από οδοντίατρο. Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι τα διάφορα στοματικά διαλύματα και καραμέλες από μόνα τους  δεν εξαλείφουν την κακοσμία αλλά απλώς την «κουκουλώνουν» για μερικά λεπτά.

Με την εφαρμογή των σωστών κανόνων υγιεινής που αναφέρθηκαν, σε συνεργασία πάντα με τον οδοντίατρο, η κακοσμία του στόματος εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό. Για τις περιπτώσεις που επιμένουν, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον στοματολόγο για να εξακριβωθούν τα πιθανά αίτια του προβλήματος και να χορηγηθεί συστηματικότερη θεραπεία.

1 σχόλιο: